Δουλειά μετά τις διακοπές;

time-for-a-vacation

Επιστρέψαμε λοιπόν πίσω! Λίγο η κούραση (εξουθένωση για την ακρίβεια) των διακοπών, λίγο η ζέστη που ακόμη καλά κρατεί, μοιάζει αδύνατο να ξαναβρεί κανείς το απαραίτητο κίνητρο και διάθεση για δουλειά. Είναι όμως έτσι;

Νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στην προσαρμογή μετά τις διακοπές. Ιδίως όλοι εμείς που δουλεύουμε ως ελεύθεροι επαγγελματίες και έχουμε, τουλάχιστον θεωρητικά, τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε μόνοι μας το πρόγραμμά μας. Όμως τελικά, όπως προέκυψε μετά από σχετική έρευνα, με λίγη προετοιμασία και αποφασιστικότητα, είναι εφικτό να ξεπεράσουμε αυτήν την αγχώδη κατάσταση άρνησης και να ξαναβρούμε όρεξη για δουλειά.

Όταν πλησιάζει λοιπόν εκείνη η πρώτη ημέρα εργασίας μετά τις διακοπές και η διάθεσή μας είναι χαλαρή ενώ είμαστε ακόμη σε καλοκαιρινή ραστώνη, υπάρχουν κάποια απλά πράγματα που θα διευκολύνουν την επιστροφή στη ρουτίνα της δουλειάς και της καθημερινότητάς μας.

1. Χαλαρή επιστροφή χωρίς πίεση. Ένα από τα συνηθέστερα λάθη που κάνουμε είναι ότι πιέζουμε τον εαυτό μας να επιστρέψει την επομένη των διακοπών στη δουλειά. Το καλύτερο είναι να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον μία μέρα ελεύθερη στο σπίτι πριν επιστρέψουμε στην εργασία μας. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να αδειάσουμε τις βαλίτσες μας και να τακτοποιήσουμε τις σκέψεις μας. Είναι πιθανότερο ότι όταν θα επιστρέψουμε στη δουλειά θα έχουμε καλύτερη διάθεση και ενδεχομένως θα είμαστε και πιο αποδοτικοί.

2. Γράφουμε λίστα εργασιών (to dolist). Είναι απλό και πάντα αποτελεσματικό. Γράφουμε τη λίστα όλων αυτών που πρέπει να γίνουν μέσα στην ημέρα και τις βάζουμε σε σειρά προτεραιότητας.

3. Βγαίνουμε από το σπίτι. Δίπλα στις ανοιχτές βαλίτσες και μπροστά από όλες τις δουλειές που πρέπει να γίνουν στο σπίτι μετά τις διακοπές, δεν μπορεί κανείς να δουλέψει αποτελεσματικά. Η καλύτερη επιλογή είναι να πάμε σε ένα coworkingspace. Ανάμεσα σε άλλους επαγγελματίες που δουλεύουν, είναι σίγουρο ότι θα βρούμε την έμπνευση που μας λείπει. Και βέβαια υπάρχει πάντα η δυνατότητα σε κάποιο διάλειμμα να μοιραστούμε μαζί τους τις εντυπώσεις μας από τις διακοπές ή να δείξουμε μερικές φωτογραφίες, κλείνοντας έτσι ευχάριστα τον κύκλο αυτών των διακοπών.

4. Ορίζουμε την ώρα έναρξης και λήξης της εργασίας μας. Δουλεύοντας ως ελεύθερος επαγγελματίας είναι συχνά δύσκολο να τηρήσουμε ωράριο εργασίας, ιδιαίτερα όταν εργαζόμαστε από το σπίτι. Είναι όμως απαραίτητο και για εμάς και για αυτούς που ζουν γύρω μας, να διαχωρίσουμε την επαγγελματική από την προσωπική μας ζωή.

5. Κάνουμε διαλείμματα. Κατά τη διάρκεια της εργασίας δίνουμε στον εαυτό μας 10 με 15 λεπτά που είναι αρκετά για να σηκωθούμε από το γραφείο, να πιούμε κάτι, να κάνουμε μία μικρή βόλτα ή να περιηγηθούμε στα κοινωνικά δίκτυα, να ανανεωθούμε και να επιστρέψουμε στη δουλειά.

6. Τέλος επικαιροποιούμε τη λίστα εργασιών. Μπορεί να έχει μείνει κάτι για την επόμενη ημέρα, είναι μάλλον φυσιολογικό. Βλέποντας όμως όλα αυτά που καταφέραμε να ολοκληρώσουμε, είναι σίγουρο ότι θα είμαστε ικανοποιημένοι και θα κλείσουμε την ημέρα ήρεμα και χωρίς άγχος για την επόμενη.